Resepi Kek Butter Sourcream

      No Comments on Resepi Kek Butter Sourcream

Assalamualaikum semua.

Kali ini saya ingin berkongsi cara dan resepi untuk membuat kek butter sourcream. Kek ini antara kek kesukaan keluarga kami dan sangat sesuai untuk pada apa jua acara dan keraian.

Selamat Mencuba!

Resepi Kek Butter Sourcream

Bahan-Bahan:-
250 gram mentega
350 gram gula kastor
6 biji telur saiz A
280 gram tepung naik sendiri
200 gram Sourcream
1 sudu kecil esen vanilla

Cara Penyediaan: –
1) Dengan menggunakan stand mixer, pukul butter hinga gebu pada kelajuan tinggi, kemudian masukkan gula, dan pukul hingga kembang putih.

2) Perlahankan kelajuan mixer kepada sederhana dan masukkan telur satu persatu dan kemudian masukkan esen vanila.

3) Perlahankan mixer, masukkan tepung tadi selang seli dengan sourcream.

4) Pastikan semua adunan bercampur betul dan pukul hingga selesai. Masukkan adunan ke dalam loyang empat segi yang bersaiz 10″ x 10”. Pastikan loyang telah di alas dengan kertas parchment.

5) Panaskan oven sekitar 15 minit dahulu pada suhu 160 deg C. Kemudian bakar adunan selama 40-45 min, atau sehingga masak. Saya kerap membakar kek di tray paling bawah selama 20 minit kemudian baru diletak kek pada bahagian tengah oven selama 20 minit untuk memastikan kek betul-betul masak di bahagian dalam kek.

6) Setelah habis 40 minit, cucuk di tengah kek menggunakan lidi untuk memastikan kek masak sepenuhnya. Jika tiada lekatan di atas lidi bermakna kek masak sebaiknya. Sejukkan kek selama 5-10 minit di atas redai, dan keluarkan dari loyang.

Kongsikan jika anda berjaya membuat kek ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *